5 Ocak 2017 Perşembe

Bakterilerin Yararları

Bakterilerin Yararları Nelerdir?

Bakterilerin Yararları, Tek hücreli canlılar olan bakterilerin zararları olduğu gibi doğaya ve vücuda saymakla bitmeyecek yararları vardır. Farklı yapı ve şekillerde olan bakteriler birçok hastalığa yol açmalarına rağmen doğada hayatın sürekliliği için birçok yardımları olur. Bakteriler grup halinde yaşayıp ısı, oksijen, sıcaklık gibi nedenlere bağlı olarak çok veya az üreyebilirler.

İnsanlara Yararları Nedir?
  • Zayıflama yada sabit kiloda kalmaya yardımcıdırlar. Sindirim sisteminde bulunan bakteriler alınan besinlerin hızlı parçalanıp çabuk sindirilmesine ve yakılmasına yardımcı olurlar. Metabolizmayı hızlandırıp vücutta yağ birikmesini ve kilo alımını önlerler.
  • Bağırsak bakterilerinin alınan ilaçların etkisini arttırdığı gibi yan etkilerini de azalttığı yönünde çalışmalar hala devam etmektedir.
  • Bazı bakteriler vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olurlar.
    Bakterilerin Yararları

  • Kalsiyum emilimini hızlandırır ve kemik erimesini önlemeye yardımcı olurlar.
Doğaya Yararları Nedir?
  • Bakteriler dışkı, bitkisel atık, hayvan leşleri çöpler gibi atıkların çürüyüp toprağa karışmasına yardımcı olurlar.
  • Bazı bakteriler toprakta azot kullanımına yardımcı olarak azotu toprağa bağlayarak bitkilerin büyümesine yardımcı olurlar.
  • Fermantasyon yapıcı olduklarından dolayı, turşu, sirke, şarap gibi ürünlerin olgunlaşmasına yardımcı olurlar.
  • Tütün işleme ve oksijenle bekletilerek olgunlaşan gıda ürünlerinde kullanılırlar (küflü peynir gibi).
  • Peynir ayran gibi gıda maddelerinin yapımında kullanılırlar.
  • Bazı klorofil bulunduran bakteriler doğada oksijen üretimine yardımcı olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Link.tl